3D pera

Nejjednodušší cesta, jak žákům přiblížit svět 3D tisku. Fungují na jednoduchém principu – plastová vlákna (tzv. filament) se uvnitř pera zahřejí na cca 200 stupňů Celsia a roztavený materiál se potom vytlačuje přes horkou část pera ven na vzduch. Tam se ochladí a ztuhne. Tím vznikají nejrůznější 2D a 3D objekty – stejně jako u pokročilejších 3D tiskáren. Tam ale samotnou kresbu a vrstvení provádí stroj.

3D pera pomáhají rozvíjet kreativitu, jemnou motoriku, ale i trpělivost. Kresba není vždycky snadná, a ne pokaždé všechno vyjde tak dobře, jak si člověk naplánuje. Samotné materiály, ze kterých se tiskne, jsou často na přírodní bázi (PLA), takže při práci s perem nedochází k nežádoucímu zápachu a materiály jsou netoxické a zdravotně nezávadné.


3D pero v praxi
 

Na trhu se dají najít 3D pera v cenách od několika set korun až do několik tisíc. Pro první pokusy s 3D perem se hodí předpřipravené papírové šablony s jednoduchými tvary, které žáci 3D perem obtahují a učí se, jak s ním pracovat. Jakmile ovládnou princip „vytlačování“ plastových materiálů na povrch, je čas pustit se do pokročilejších technik a tvorby složitějších 3D tvarů.

Vzdělávací podklady tématu ke stažení